Doorgewinterde gitaarbouwers, basbouwers en contrabas specialisten, al 35 jaar een vertrouwd adres.

Rikkers Gitaarbouw bouwt sinds 1979 custom basgitaren en gitaren. Wij zijn ambachtelijke basbouwers en gitaarbouwers voor jouw persoonlijke droominstrument. Ook is Rikkers één van de weinige gespecialiseerde contrabasreparateurs in Nederland. Contrabassisten uit binnen- en buitenland vertrouwen op ons vakmanschap. Neem jij je instrument serieus? Dan zijn wij het vakkundige bas- en gitaaratelier voor jou.

Luthier: Ferdinand Rikkers

Specialisatie: contrabas en basgitaarFerdinand Rikkers heeft echte basgenen; hij komt uit een familie met meerdere generaties contrabassisten. Maar in plaats van uitvoerend musicus te worden, koos hij voor een heel ander muzieksegment: de instrumentenbouw.

In 1983 opende Ferdinand zijn bas- en gitaaratelier. Gaandeweg legde hij zich ook toe op het repareren, onderhouden en afstellen van contrabassen. Ferdinand Rikkers is een zeer ervaren luthier met een grote kennis van houtsoorten en hun klankkarakteristieken. Ook heeft hij een geoefend oor voor een mooi laag-mid geluid: daar waar het karakter van een basgitaar zit. Als geen ander vertaalt Ferdinand dit in high-end bassen met een stuwende sound. Iets wat hij je graag laat ondervinden op verschillende instrumenten in ons bas- en gitaaratelier.

Luthier: Jacco Stuitje

Specialisatie: gitaar

Jacco Stuitje begon met gitaarbouwen in 1994. Hij komt uit een muzikale familie, begon al jong met gitaarspelen en zat in verschillende bands in Groningen. Jacco startte zijn loopbaan in de IT maar werd besmet met het gitaarbouwers virus toen Ferdinand een Rikkers Telecaster voor hem maakte. Jacco’s hart ligt sindsdien in ons gitaaratelier.

In 1994 koos hij definitief voor de instrumentenbouw, waarna hij zich opwerkte tot een geroutineerde luthier en een inventieve reparateur. Jacco Stuitje is de geestelijk vader van de Rikkers Waveline gitaar. Naast de bouw van custom gitaren is hij een expert in het maken van hand wound pickups en gitaarelektronica.

Historie

Een stukje basbouwers en gitaarbouwers historie

De eerste handgemaakte basgitaar van Ferdinand Rikkers ging begin jaren ’80 meteen naar de bassist van het Metropole Orkest. Hierdoor kreeg zijn naam bekendheid en groeide de stroom opdrachten voor custom Rikkers bassen. De eerste jaren was bas- en gitaaratelier Rikkers gevestigd in de Groninger binnenstad, in de Folkingestraat. Met de komst van gitaarbouwer Jacco Stuitje in 1994 groeide ook de gitaarbouw verder uit en kon Ferdinand Rikkers zich steeds meer toeleggen op contrabassen. Hierdoor werd het gezellige pandje met flipperkast en rondhangend muzikantenvolk al snel te klein.

 

De huidige werkplaats mét winkel

In 1996 verhuisde bas- en gitaaratelier Rikkers naar het huidige adres aan de Rijksweg 13 in Groningen, vlakbij de stadsring en perfect bereikbaar. Kom eens kijken tijdens onze openingsuren. Of kom langs op afspraak. De contrabasexperts, basbouwers en gitaarbouwers van Rikkers geven je graag een vakkundig advies.

“Een gitaar of bas die speciaal voor jouw handen is gemaakt speelt toch anders. Juist de persoonlijke benadering is wat ons uniek maakt.”

Wij bouwen instrumenten voor mensen

Onze kernwaarden daarbij zijn: Persoonlijk, Gevoel, Muziek & Ambacht.

Muziek kun je niet zien, je kunt het niet vasthouden en er zijn zo veel smaken en stijlen dat je er niet over uitgepraat raakt. Het gaat rechtstreeks naar je brein en je hebt er weinig vat op. Iets ‘raakt’ je of het raakt je niet. Qua instrument maakt het daarbij voor het publiek niet uit op wat voor gitaar je speelt. Maar voor jou als speler maakt het zeer zeker wel uit!

Wij zijn er van overtuigd dat je ánders speelt, ánders muziek maakt op een instrument waar je wat mee hebt. Dat is wat een ambachtelijk gebouwd instrument kan bijdragen aan jouw spel. Uiteraard moet je instrument technisch in orde zijn en natuurlijk zorgen wij ook daarvoor, maar voor ons is het vooral belangrijk dat jouw speelervaring wordt verrijkt door onze persoonlijke benadering.

Daarnaast vinden wij het erg belangrijk dat een goed instrument toegankelijk is. Het maakt ons hierbij niet uit of je net als wij al meer dan 35 jaar in het vak zit, of dat je net begint. Speel je met passie en hou je oprecht van je instrument en het bespelen er van dan ben je bij ons altijd aan het juiste adres. Ook voor reparaties en het afstellen van je elders gekochte instrument kun je bij ons terecht. Ach en als je er toch bent, plug gerust in een speel een deuntje :).

In 35 jaar bas- en gitaarbouw hebben we al vele mooie persoonlijke verhalen mogen aanhoren en al veel unieke instrumenten mogen bouwen. Wij zijn benieuwd naar jouw verhaal en jouw ervaring, kom gerust eens bij ons langs!

Neem contact met ons op