CITES – Informatie

Meer en meer houtsoorten worden vandaag de dag op de lijst van bedreigde plantensoorten gezet.
In 2019 werden alle soorten palissander op Bijlage II geplaatst. Wat zijn de gevolgen voor gitaristen en bassisten?


Op deze pagina doen we een poging de meest belangrijke vragen te beantwoorden

Wat is eigenlijk CITES?

CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora)
….is een lange lijst van dier- en plantensoorten waarin wereldwijd is overeengekomen welke dier- en plantensoorten bescherming verdienen en in welke mate. Op Bijlage I staan zaken als olifantenivoor, schilpadschild en ria-palissander. Waarom moet palissander op CITES?

Eén derde van alle verhandelde soorten in zowel volume als geldwaarde bestaat tegenwoordig uit al dan niet legaal omgehakte rosewood bomen (bijv. Dalbergia Latifolia, East Indian Rosewood). China importeerde in de 2e helft van 2016 gemiddeld 350 boomstammen per uur. Per uur. (bron: John Thomas, fretboardjournal.com) 

De palisanderbossen in Zuid Oost Azië worden geplunderd en er is maar 1 manier om er iets tegen te doen: de handel reguleren. 

Alle soorten palissander en bubinga werden vanaf 2 januari 2017 beschermd door CITES. Terecht. Rio Palissander (Dalbergia Nigra) staat al jaren op Bijlage I en is het meest gezochte en daarmee waarschijnlijk meest waardevolle hout ter wereld. En Indisch palissander is vaak niet te onderscheiden, al helemaal niet door douane-beambten, dus wordt nu al het rosewood beschermt.

Vanaf 2 januari 2017 moet iedereen die stammen, planken of instrumenten met rosewood onderdelen wil exporteren aan kunnen tonen dat het afkomstig is van legale bron.

Wat betekent dat voor de (bas)gitarist?

Wij schatten dat ruim 60% van ALLE gitaren en basgitaren ter wereld een toets hebben gemaakt van een soort van palissander, over het algemeen Oost Indisch Palissander (Dalbergia Latifolia). 

Aangezien jij dit leest is de kans groot dat je een (bas-)gitaar in huis hebt, en dan is de kans groot dat er een palissander toets op zit. Kijk even naar de toets: is die donkerbruin? Grote kans dat het Rosewood is.

Heb je je plank al jaren en speel je er lekker op? Mooi doorspelen, je hoeft niks te doen. Wil je je instrument kopen of verkopen in de EU? Dan is er niet zoveel aan de hand. Bewaar wel de bon!

Wil je je gitaar meenemen buiten de EU voor een gig, een tour of verhuizing? Of wil je je instrument verkopen aan iemand buiten de EU? 

Let dan goed op het volgende:

Het Muziekinstrument Certificaat

Iedereen die een gitaar wil meenemen of verkopen buiten de EU doet er goed aan binnenkort op de website van de overheid een Muziekinstrumenten Certificaat aan te vragen. 

De aanvraag kost 45,-. Je moet bij je aanvraag aantonen dat je (bas-) gitaar legaal verkregen is (aankoopbon). Daarnaast moet u informatie over het instrument aanleveren, zoals de naam van de fabrikant, het bouwjaar, het serienummer en eventueel foto’s. Het kan wel enige tijd duren voordat de aanvraag behandeld is.

UPDATE AUGUSTUS 2019 (bron: Bax-Music)
Intussen is er eind augustus 2019 een CITES-conferentie geweest in Genève, waar de vernieuwde ‘annotatie #15’ is aangenomen. In het kort houdt dit in dat muziekinstrumenten, muziekinstrument-onderdelen en muziekinstrument-accessoires voortaan uitgesloten zijn van de CITES Appendix II-regels. Ofwel, de meeste van zulke producten die palissander bevatten, mogen weer vrij verhandeld en vervoerd worden.